gb  german  turkey  china  japan  italy  alb  serbia  france  UAE                                       

Арсовска: Системот не смее да ги толерира оние кои не плаќаат даноци

Сојузот на стопански комори со воспоставениот договор за соработка со Управата за јавни приходи отпочна со стратешки цели за сузбивање на сивата економија преку превземање конкретни чекори за постапување и заедничка акција, рече претседател на Сојуз на стопански комори Данела Арсовска во своето обраќање по повод 25 години јубилеј УЈП.

- Целта е што поголем број нерегистрирани субјекти да влезат во системот, да работат под еднакви услови и да приденесуваат за развој на националната економија. Нелојалната конкуренција го нарушува пазарното стопанство, и системот не смее да ги толерира оние кои не плаќаат даноци, и се директна конкуренција на компаниите кои се денес тука и припаѓаат на групата најголеми 100 даночни обврзници. Механизми за сузбивање на сивата економија има, а еден од нив е и доследна имплементација на Законот за забрана за вршење на нерегистрирана дејност. Превзедовме и конкретни чекори кои опфаќаат процеси на дигитализација кои ги спроведува приватниот сектор, а Управата за јавни приходи спроведува системски решенија со кои во чекор ги следи овие процеси - изјави Арсовска.

Сојузот на стопански комори на Македонија доби плакета за успешна соработка со Управата за јавни приходи, по повод јубилејот 25 години УЈП.

Прочитано 527 пати

Од Претседателот

Да бидеме лидер и глас на бизнис заедницата, подржувач на економскиот раст на членовите на комората. Заедно да придонесеме за економската стабилност на Македонија и партнерски забрзано да се движиме напред во нова декада на наше успешно работење.

Арсовска Данелa

Интернационална мрежа

F46DCE922CC1E446A2D47D87A78FE9A1

D234AF1A2FFA9C4197F508DA3F41A889

Контакт

 info @chamber.mk
  +389.2.3091440
  +389.2.3091440
  Црвена Скопска Општина бр.10

Следете не